Het is 2022 en we maken de balans op: Nederland staat op plek 31 van de Global Gender Gap Index. Kortom, nog lang niet het FemTopia waar we van dromen: een vrouwvriendelijke, inclusieve en toegankelijke wereld waarin iedereen op waarde wordt geschat en gender er misschien zelfs niet meer toe doet. Na jaren van hard werk, vele wielen die zijn uitgevonden en sterke schouders om op te staan, zijn we inmiddels in de vierde feministische golf aanbeland. Een intersectionele en activistische golf, die bestaat uit vele stemmen met verschillende prioriteiten, maar één gezamenlijk doel: een gelijkwaardig land waarin vrouwen willen en kunnen wonen, leven, werken, zorgen, genieten, uitblinken en liefhebben.

En we leefden nog lang en gelijkwaardig.

Op 8 maart nodigen we jullie – oude rotten in het femi-vak, de harde kern van de strijd voor gelijkheid, new kids on the block en alle andere nieuwsgierige aagjes – uit in Pakhuis de Zwijger om Internationale Vrouwendag te vieren en FemTopia stukje bij beetje vorm te geven. Verwacht feminisme, feest en eindelijk weer fysiek flaneren!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met bijdragen van
Kate Kirkpatrick
Filosofe verbonden aan Regent's Park College, Universiteit van Oxford
Quinty Misiedjan
Videomaker, presentator, ambassadeur WarChild
Marjan Sax
Feminist, activist en mede-oprichter van verschillende feministische organisaties waaronder Mama Cash
Enaam Ahmed Ali
Transitiemanager Rabobank, Vrouwenvertegenwoordiger 2022 bij de VN, bestuur Women’s March NL en S.P.E.A.K.
Dinah Bons
Co-voorzitter Trans United Europe, fractievoorzitter en raadslid BIJ1 & voorzitter ESWA European sexworker alliance
Nimo Hersi
Kunstenaar & performer
Hazar Chaouni
Feminists Against Ableism
Sophie Straat
Beeldend kunstenaar & principiële smartlap artiest
Xandra Koster
Professional en activist op het gebied van mensenrechten en disability
Rajae Azaroual
Consultant diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid, juridisch expert Bureau Clara Wichmann
Femke Zeven
Cultureel antropoloog en jurist en werkt bij Bureau Clara Wichmann
Ragna Heidweiller
Auteur | Coach | Trainer | Spreker
Lian Heinhuis
Gemeenteraadslid, PvdA Amsterdam
Imane Nadif
Gemeenteraadslid GroenLinks, Bestuurslid GroenLinks Diversiteit en Inclusie
Angel
Kinderburgemeester Amsterdam
Sade
Kinderraad Amsterdam
Rachel Rumai
Schrijver, dichter, performance artist en programmamaker
Melisa Can
Journalist en maker Momentum
Mikal Tseggai
Karakter in Momentum en raadslid bij PvdA Den Haag
Carline van Breugel
D66-kandidaat Tweede Kamerverkiezingen 2023
Michantely de Jong
Karakter in Momentum en gemeenteraad Rotterdam BIJ1
Floris Rijssenbeek
Regisseur Attention Please
Liyah Park
Podcastmaker van Vrouwentoilet, content creator
Tanja Jadnanansing
Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost
Rachel Esner
Kunsthistorica, Associate Professor of Modern and Contemporary Art History, University of Amsterdam
Gunay Uslu
Staatssecretaris Cultuur en Media
Sabine van Nistelrooij
Freelance fotografe
Dija Kabba
Moderator en podcastmaker
Jannet Vaessen
Directeur WOMEN Inc., auteur IEDEREEN Inc.
Kaouthar Darmoni
Directeur Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
Mariah Mansvelt Beck
Co-founder Yoni
Tida Kamara
DJ

Wat kan je verwachten?

  • Een doorlopend programma in de Grote Zaal met onder andere een keynote van filosofe Kate Kirkpatrick (ENG), een intergenerationeel gesprek met Marjan Sax, Dinah de Riquet-Bons en Enaam Ahmed Ali en Quinty Misiedjan, optredens van Nimo Hersi, Hazar Chaouni en Sophie Straat en een heuse zeepkisten programmapitch-wedstrijd met professionele jury bestaat uit Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.), Kaouthar Darmoni (Directeur Atria) en Mariah Mansvelt Beck (Directeur en oprichter Yoni).
  • Een verdiepend politiek programma in de IJzaal waar je (kandidaat) raadsleden leert kennen, we fragmenten van de documentaire ‘Momentum‘ kijken en we over het belang van representatie praten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, gehost door Stem op een Vrouw.
  • Een workshop over een gelijkwaardige verdeling in zorg en werk door Ragna Heidweiller, de auteur van ‘In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet. Handboek voor een nieuwe rolverdeling’.
  • Een speciale talk over vrouwen en hun toegang tot het recht en strategische procederen voor vrouwenrechten door Rajae Azaroual van de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam en Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann.
  • Een vertoning van de prachtige documentaire ‘Sisterhood‘. Een documentaire over hoe het is om vrouw te zijn en de dagelijkse confrontaties die daarbij komen kijken. Filmmaker Sophie Dros praat in de film met vier uitgesproken, eigentijdse vrouwen en een groep jonge meiden.
  • Het Amsterdam Museum presenteert een talk over de noodzaak van het verzamelen en presenteren van vrouwenverhalen en vrouwelijke stemmen in culturele sector met oa staatssecretaris Gunay Uslu en Liyah Park.
  • Een les over de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen van Atria door Kaouthar Darmoni: de geschiedenisles die je altijd al had willen hebben over de pioniers uit de ZMV-Vrouwenbeweging.
  • Een knusse hoek op de 3e verdieping waar je kunt luisteren naar fijne audio, onder andere de podcast ‘Op Frida’s Vleugels’ over handicap, seksualiteit en etniciteit, die Eline Pollaert en Xandra Koster maakten over de Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum.
  • Een markt met verschillende (informatie-)kraampjes en stand-up poetry.
  • Een foto-expositie in het café: Women’s March van A tot Z door fotograaf Sabine van Nistelrooij.
  • Drinks en DJ Tida Kamara in het café vanaf 22:00!

Een festival voor iedereen

We doen ons best om voor iedereen een zo toegankelijk mogelijke avond te organiseren. Hieronder vind je een overzicht van alle informatie. Mis je iets, heb je extra steun nodig of kunnen we nog ergens rekening mee houden? Mail dan naar [email protected].

  • Het volledige pand is rolstoel-toegankelijk door middel van een lift. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich rolstoel-toegankelijke toiletten.
  • In elke programmazaal is voldoende ruimte voor mensen die een rolstoel gebruiken.
  • De programma’s in de Grote Zaal en de IJzaal worden live online uitgezonden en ondertiteld. Op de afzonderlijke programmapagina’s vind je hoe je deze ondertitelde livestream kunt volgen. Ook in de zaal zelf zal de ondertiteling te zien zijn.
  • Er is een gebarentolk aanwezig; laat het ons weten als je hier graag gebruik van maakt door [email protected] te mailen.
  • De film ‘Sisterhood’ en de tentoonstelling ‘Women’s March 2022 van A tot Z’ zijn online te bekijken. Ook hebben we een online overzicht van alle marktkramen.
  • Op de begane grond en tweede verdieping zullen informatiestands zijn waar je al je vragen over het programma en de verschillende onderdelen kunt stellen. Ook lopen er mensen rond die kunnen assisteren waar nodig.
  • Er is op elke verdieping een waterpunt. Verder zijn het café (begane grond) en de bar (foyer 2e verdieping) de gehele avond geopend.
  • Er is een rustruimte aanwezig.
  • Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 181, Amsterdam) is te bereiken met auto, fiets en openbaar vervoer. Kom je met de auto? Parkeergarage De Loodsen is naast het pand gelegen, maar heeft geen lift. Parkeergarage IJ-oever is op 200 meter aan de andere kant gelegen en heeft 8 gehandicapten-plaatsen. Ook is er een losse gehandicapten-parkeerplaats op 150 meter van de ingang van Pakhuis de Zwijger. Exacte instructies vind je hier.
  • Kom je met het ov? Tram 26 stopt op 50 meter van de ingang, twee haltes vanaf Centraal Station.

Image ID: Illustratie gemaakt door © Sioejeng Tsao waar het Femtopia van de toekomst geschetst wordt. Een land waar vrouwen willen wonen. Op de illustratie staat een dansende vrouwelijke CEO met kinderwagen, een persoon die geïnterviewd wordt, twee mensen die kunst kijken van een vrouwelijk portret met een tulband op de voorgrond zie je een vrouw in rolstoel die een speech geeft in Femtopia. Op de achtergrond een landschap met water, bergen en groene gebouwen.

Beeldcredits
Foto Kate Kirkpatrick door © John Cairns
Foto Kaouthar Darmoni door © Jaap Beyleveld
Foto Marjan Sax door © Nicole Segers
Foto Dinah de Riquet-Bons door © Marthe van de Grift / HUMAN

Dit programma is tot stand gekomen met:
DossierFemCity
Inclusief
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.